day 1 – content edu summit

soap!

9:30
10:30
More info soon
▨ Stefan Gentz
Adobe
▨ 60 min
More info soon
11:00
12:00
Technical strategies for implementing chatbots with structured content
▨ Patrick Bosek
Partner and Head of Customer Success, Jorsek LLC, USA
▨ 60 min
More info soon
12:00
1:30
go & grab something to eat
1:30
3:30
Building a bot from scratch
▨ Priscill Orue, Tomek Prus
Documentation Developer, UNIT4, Spain & Documentation Manager, Unit4 Poland
▨ 120 min
We want to cover this topic to explain and demonstrate that technical writing is evolving from a passive role to an active part of the development of chatbots. This workshop comprises the description and a practice session of how technical writers participate in the development of conversational interfaces (bots). Attendees will build a bot from zero taking into account provided guidelines.

bubble!

9:30
12:30
GitHub for Technical Writers
▨ Łukasz Górnicki, Małgorzata Świeca
▨ 180 min
More info soon
12:00
1:30
go & grab something to eat
1:30
3:30
Drink coffee and browse memes while your computer does the work for you – ApacheANT in action!
▨ Paweł Krentowski
▨ 120 min
More info soon
4:00
5:30
Living in Volatile Contexts
▨ Ray Gallon
President and Co-Founder, The Transformation Society, France
▨ 90 min
With the development of ever-more sensitive context sensing, coupled with the advance of artificial intelligence technology, we are going to be able to create instant profiles for users based on their immediate situation – place, time of day, of course, but also emotional state, and ephemeral environmental factors. This means that contextualisation is not just “context-sensitive” online help, the way we have always known it, but situation-specific information, delivered on the spot, assembled in real time, based on parameters that can change in as little as a few minutes. In this workshop, we will role-play a group of KEY USERS in a situation where information changes very quickly, in order to analyse what kind of information people really might need, and how it might be used, reused, or repurposed in a volatile context. The objective is for participants to gain a sense of the users’ contingencies, in order to help them better design future information delivery systems.

sponge!

9:30
12:30
Wireframing in the post-lorem ipsum world
▨ Wojtek Aleksander
Product Content Strategist, GetResponse, Poland
▨ 180 min
Lorem ipsum is dead, long live content design. In the workshop we’ll work as content designers on design challenges. We’ll start with napkin sketches enhanced with relevant content. Then we’ll dig deeper into the sense of individual words. We’ll create a repository of usable content. Finally we’ll try to put everything on a wireframe.

    You will learn:

  • * that good content has its place in low-fi sketches,
  • * how to validate words for your design,
  • * to make sure the language you use is inclusive,
  • * methods of work with words in the design process.
12:00
1:00
go & grab something to eat
1:00
3:00
Why EVERYONE should customize DITA, and how to do it easy
▨ Jang Graat
▨ 120 min
More info soon
3:30
5:30
UX copy tips for product people
▨ Yuval Keshtcher
Founder, Microcopy & UX writing, Israel
▨ 120 min
In this workshop, Yuval Ketscher explores the many different ways writers can work alongside product teams and collaborate with designers. Together, we’ll gain a better understanding of our audience while equipping ourselves with the tools and skills we need to create more meaningful digital experiences for our users.

foam!

9:30
12:30
Innovate easily with the Design Thinking toolkit
▨ Gosia Pytel
Design Thinking Coach & Event Organizer, Flik, Poland
▨ 180 min
Seeing the world from one point of view only will never be an insightful, informative and progressive way of life. One feature of Design Thinking that touches every single person is its focus on people and their needs. Extremely fast-paced, this workshop will showcase an array of relatively easy exercises that could help anyone to change their perspective in order to plan, live or work better. Everyone will be able to choose something that works best for them!
Business-wise, this allows designing products and services that actually resonate with the target groups. Life-wise, it just makes you see the world in a larger, more compassionate scale.
12:30
1:30
go & grab something to eat
1:30
5:30
Get comfortable with public speaking
▨ Erin Vang
▨ 240 min
More info soon

days 2 & 3 – conference

8:00
8:50
registration
9:00
9:15
warm welcome
9:15
9:55
Examining cognitive bias in bots
▨ Rahel Bailie
▨ 40 min
More info soon
10:00
10:25
The future of e-learning
▨ Justyna Tofilska
Training Development Specialist, Transition Technologies Managed Services, Poland
▨ 25 min
You have just received an email with a new mandatory e-learning to complete… your thoughts are: “OH NO! Next mandatory e-learning… Boring… Waste of time…” It doesn’t have to be like this! The new technology and digital education allow us to deliver catchy and amazing courses that can be really useful and done wherever you are! If you think the online course is just clicking, you are wrong! In order to build an interesting e-learning we need to get to know our learner’s profile better and find out the best way how to get through to them. What an e-learning course will attract today’s public attention? How to present the exact amount of knowledge in a really interesting and interactive way? Eager to hear more about e-learning trends and what the potential of the digital era is? Come and listen to my speech!
10:30
10:55
TBD
▨ TBD
▨ 25 min
More info soon
10:55
11:15
coffee break
11:15
11:55
Chat/bot – Innovating to create a new age of simplicity
▨ Patrick Bosek

Partner and Head of Customer Success, Jorsek LLC, USA
▨ 40 min
Automation isn’t automatic. As we embark on our journey towards automating our content, conversations, and customer interactions we need keep sight of the fact that simplicity can be a complex problem. In this talk we’ll explore strategies for executing these projects.
12:00
12:25
Certification: Ground-Breaking, not Back-Breaking
▨ Szymon Serwatka
▨ 25 min
More info soon
12:30
12:55
Readability – what is it and how do I improve it?
▨ Paweł Kowaluk
Senior Technical Writer, Guidewire, Poland
▨ 25 min
I want to talk about how you arrive at different readability metrics and how they translate to user experience. I also want to point out that technical content is slightly harder to measure than general prose or news because it contains a lot of jargon. Nevertheless, there are cool things we can do as writers to make our content more digestible. I will show lots of examples and recommend a great book!
12:55
2:05
lunch break
2:05
2:45
Show me the money! Finance 101 for tech communicators
▨ Erin Vang
▨ 40 min
more info soon
2:50
3:15
DoCucumber – How eating a gherkin can benefit your software?
▨ Wojciech Baranowski
QA Engineer, Dolby Labs, Poland
▨ 25 min
Cucumber is a tool used for testing software and Gherkin is the language that Cucumber uses to define test cases. But Gherkin actually serves two purposes — documentation and automated tests.
It is simple, highly readable and non-technical. It falls under “Behavior Driven Development” practices, which is a pretty innovative topic.
The idea behind it is to describe use cases related to a software in such manner that they are understandable by customers, product management, writers, testers, and developers – basically everybody in the software production chain.
At the same time it is a base used to run automated test scenarios.

3:20
3:45
TBD
▨ TBD
▨ 25 min
More info soon
3:45
4:05
coffee break
4:05
4:45
Getting things done with SVGs
▨ Daniel Barrio Fierro
Manager, Technical Communications, Dolby Labolatories, Poland
▨ 40 min

Managing graphic assets in documentation can get tedious and time consuming. Companies large and small face challenges when managing their graphics assets, integrating them in a meaningful and productive way into their deliverables. I will present a case study on how my team’s transition into Scalable Vector Graphics (SVG) enabled paths to simplify and innovate in our deliverables, our content strategy, and our authoring process.

4:50
5:15
Plain Language in mobile applications and web pages
▨ Natalia Woszczek
Content Marketer, Untitled Kingdom, Poland
▨ 25 min
Plain Language is a user-focused method of writing, designed to ensure the reader understands the message as quickly, easily, and completely as possible.
In the USA, the usage of Plain English is regulated by Plain Writing Act of 2010, ensuring that all legal, financial and medical documents are accessible, consistent, and easy to understand.
The presentation describes the benefits of using Plain Language in everyday communication with users, including both online and offline interactions. It will also draw directions of using the method in web and mobile content, which becomes increasingly more consumed form of instant information nowadays.
5:20
5:45
10 bursts of innovation brilliance taken from The Smart Thinking Book
▨ Kevin Duncan
Founder and owner, Expert Advice, UK
▨ 25 min

Last year two business school professors devised an algorithm to analyze 18 million scientific papers to see how original they were. They discovered that 90% of what was in these “creative” manuscripts was actually old stuff.
So innovation is effectively 90% known material, with a 10% interesting twist.
Don’t start from scratch. See what’s already been done and ask where you can take it to.
Kevin explains how in ten steps.

5:45
6:00
Day 1 closing ceremony
6:00
8:00
Networking @ Manggha
8:00
on
After Party! Details TBD
8:00
8:50
registration
9:00
9:10
warm welcome
9:10
9:50
INNOVATION IS SHITE (not clickbait)
▨ Gosia Pytel
▨ 40 min
The word “innovation” has been thrown around so many times that it feels very few believe in its sense anymore. What is it exactly, by the way? Is it a magical approach, a tool that can help us invent technological marvels that would be impossible without said “innovation”? Or is it just a sham to attract investors and earn money?
I have been working in the creative and innovation field for five years now and I think… I think innovation is SHITE! There, I said it!
But before you deem me unstable, let me explain! Let me tell you a story, based on actual events, that supports my claim. Let me show you why it’s actually SHITE!
9:55
10:20
How did over 300 skeptics start writing docs?
▨ Rafał Pawlicki
Senior Developer, DreamLab, Poland
▨ 25 min
This is a story about a bunch of developers that have a lot of coding tasks on a day-to-day basis, and have almost no time for writing so-called good documentation. How can they use innovation to simplify the process of creating docs? Has it actually worked in real life? Listen to a man who started a revolution and lived to tell the tale.
10:25
10:50
Will Augmented Reality take over the content?
▨ Piotr Marek & Paweł Labuz
R&D of AR solutions & Unity 3D developer
Nokia, Poland
▨ 25 min

It’s going to be a year soon, since Microsoft released Hololens – the AR glasses which can fill our surroundings with 3d holograms. Recently Apple has introduced AR features in iPhones. Google is working hard to catch up with them. We’d like to explain what Augmented Reality is, what are advantages and disadvantages of this technology, use cases available on the market and our own thoughts.

10:50
11:10
coffee break
11:10
11:50
TBD
▨ TBD
▨ 40 min
More info soon
11:55
12:20
Conversational UIs for writers
▨ Chris Ward
Freelance technical writer & blogger, Germany
▨ 25 min
Developers of voice and chat assistants are crying out for good writers to help them create the conversational interfaces of the present and future. In this talk I will introduce what constitutes a ‘good’ conversational experience and how we, as writers, can benefit from this trend.
12:25
12:50
Running UX workshop. Piece of cake or a tough nut to crack?
▨ Basia Kujawska
Technical Writer, 3di Information Solutions, Poland
▨ 25 min
What the heck is UX workshop and how can it help designing tech content? How to run such workshops and change a boring meeting with a client into an amazing adventure for both sides? How to organize workshop project team, improve design process, and what are the common mistakes along the way? Can’t wait to give you a few hints!
12:50
2:00
lunch break
2:00
2:40
Marrying DITA to DATA – the DITA Cascading Query Language
▨ Jang Graat
▨ 40 min
more info soon
2:45
3:10
Content strategy + UX design != complexity
▨ Wojciech Aleksander
▨ 25 min
Did you know that you don’t need to be agile to create UI text 10 times faster? You simply need systemic approach to messaging. And this means you need UX writers or content designers. Yep, and yet another modification of your design process. The more specialties on the team, the greater complexity? None of these things!

    The talk discusses:

  • * the stages of maturation towards reaching the “content perfect” stage,
  • * the idea that UX writing isn’t just delivering the “copy”,
  • * content strategy deliverables that support product development,
  • * how each strategic deliverable translates into effectiveness and money.
3:15
3:40
TBD
▨ TBD
▨ 25 min
More info soon
3:40
4:00
coffee break
4:00
4:40
Braving the uncharted domains of product training
▨ Nuno Grazina & Jorge Leal
Technical Knowledge Manager & Technical Writer
Feedzai, Portugal
▨ 40 min
This talk will take the audience through the journey of building a product training empire from scratch. Well that was the mission anyway – “Fetch me some shiny training materials so I can rule over the greatest knowledge of all!”.
We’ll tell the epic tale of how we charted a vision, built our vessels, navigated constraints and fought monsters of doubt. But we stayed the course (see what we did there?) and the whole company is now arriving at a land of opportunity, where wonders of larger scale await us all.
4:45
5:10
How much of design is enough for learning?
▨ Piotr Peszko
▨ 25 min
More info soon
5:15
5:40
TBD
▨ TBD
▨ 25 min
5:40
6:00
Day 2 closing ceremony
6:30
on
After party @ T.E.A. Time, Dietla 1 Street